Pronađi hotel:
  Pretraga

  Grčka

  Krit

  KRIT OPŠTE INFORMACIJE
  ZVANIČNO IME: Krit (Crete)
  POVRŠINA: 8.336 km 2
  DUŽINA OBALE: 1040 km (Sredozemno more)
  STANOVNIŠTVO: 623.666 stanovnika (popis iz 2010.godine)
  GUSTINA STANOVNIŠTVA: 32 stanovnika/km2
  NAJVIŠI VRH: Ida (2456m)
  GLAVNI GRAD: Heraklion
  VALUTA: Euro €
  JEZIK: Grčki
  VODA: Voda na Kritu nije za piće, kupuje se flaširana voda po izboru.
  PREVOZ: Avio saobraćaj je izuzetno razvijen na ostrvu i ima dva aerodroma: Heraklion i Hanja. Autobuskim prevozom ( se može stići do svih bitnijih mesta na ostrvu, kao i taksi prevozom gde su fiksne cene prevoza do određenih destinacija. Ostrvo Krit ima i tri velike luke i to u najbitnijim gradovima: Hanja, Retimno i Herklion. Postoji mogućnost odlaska do Atina feribotom, prevoz traje oko 18h.
  NOĆNI ŽIVOT: Noćni barovi se otvaraju oko 20 h, a zatvaraju oko 8 h ujutro. Zabave ne nedostaje - bilo da ste ljubitelj tradicionalne grčke muzike, bilo da slušate rock, pop...Najpoznatija mesta za izlaske su Hersonisos, Retimno i  Malia, dok je Heraklion nešto mirniji. U Hanji ima puno modernih noćnih klubova i barova

  ATRAKCIJE I ZNAMENITOSTI:
  • Knosos – arheološko nalazište nalazi se 5 km jugistočno od Herakliona. U njemu se nalaze ostaci Minojske civilizacije.
  • Ostrvo Spinalonga - kolonija gubavaca
  • Vai - jedino mesto u Evropi gde palme prirodno rastu
  • Arheološki muzej u Heraklionu – jedan od najbogatijih muzeja u Grčkoj. U njemu možete videti eksponate iz Neolita pa sve do Rimske imperije.
  • Gportis – Nekadašnja velika Rimska prestonica.
  • Festos – Arheološko nalazište, ostaci bogatog grada.
  • Zamak Frangocastello – Venecijanski zamak iz 1371. godine, nalazi se nedaleko od Retimna.

  More, drevna istorija, masivne planine prosečene klisurama, dobro vino i opušteni način života čine ovo ostrvo savršenim mestom za odmor.
  S razlogom je Krit rodno mesto kralja Minosa – mitološkog osnivača prve velike evropske civilizacije, Domenikosa Teotokopulosa – slikara poznatijeg kao El Greko i osnivača čuvene Kritske škole, Elefteriosa Venizelosa – revolucionara i osnivača moderne Grčke države, Grka Zorbe – lika iz filma koji je proslavio sirtaki širom sveta…
  Najveće i najjužnije grčko ostrvo, Krit deli Egejsko od Libijskog mora. Krečnjački planinski masivi sa mnoštvom vrhova visine preko 2000 mnv presečeni su brojnim klisurama i kanjonima koji prave prolaze se severne na južnu stranu ostrva. I pored nedostatka površinskih rečnih tokova ostrvo ne oskudeva sa zalihama vode koji izbijaju iz kraških vrela u zimskom periodu godine. U prošlosti, Krit su prekrivale guste šume čempresa, borova i zimzelenog platana. Usled učestalih šumskih požara u prošlosti Krit je dans gotovo ogoljeno ostrvo obraslo makijom. Sa zapadne strane ostrvo prekrijavju maslinjaci i plantaže pomorandži. Smatra se da je Krit postojbina maslina.
  Zahvaljujući izvanrednom geografskom položaju na tromeđi između tri kontinenta, ostrvo je milenijumima predstavljalo mesto sretanja kultura i civilizacija sa istoka i zapada. Ovde je osnovana prva velika evropska civilizacija – Minojska kultura i proširila na kopneni deo okolnih zemalja. Zahvaljujući jakoj pomorskoj floti trguje i uspostavlja dobre odnose sa susedima, a neprijatelje drži na sigurnoj daljini. Iz tog perioda datiraju i gradovi palate poput Knososa, Festosa, Malie i Zarkosa. Erupcijom vulkana Santorini, udaljenog svega stotinak kilometara dolazi do katastrofalnog uništenja kompletne civilizacije. Mnogi ovaj događaj vezuju za nestanak drevnog kopna Atlantide. Opustošeni Krit biva lak zalogaj za nadiruća plemena sa severa, nakon čega ostrvo deli sudbinu celog istočnog mediterana. Smenjuju se grčka plemena, Makedonija, Rimsko castvo, Vizantija, Venecija i Turska a 20. vek donosi Kritu oslobađanje i ujedinjenje sa ostatkom Grčke.
  Stanovništvo je uglavnom skoncentrisano na severnoj srani ostrva gde se nalaze veći gradovi: Heraklion (glavni grad, luka i aerodrom) Hanja, Retimno i Agios Nikolaos. Na južnoj strani nalaze se manja, mahom ribarska mesta. U prošlosti, glavna privredna grana bila je uzgajanje masline i vinove loze, proizvodnja vina, maslinovg ulja i meda. Danas je celokupna privreda okrenuta ka turizmu. Gore navadeni gradovi su ujedno i turistički centri gde boravi najveći broj turista.

  Pored toga razlog za dolazak na ovo ostrvo svakako su obilasci drevnih gradova – palata, ostataka Minojske kulture a neizbežan je Arheološki muzej u Heraklionu gde se čuvaju originalna dela i predmeti nađeni širom ostrva.

  Krit je nadaleko poznat po dobrom vinu i još boljoj i zdravoj hrani. Upravo zbog toga Krićani spadaju među najdugovečnije narode na svetu.  U mnogobrojnim tavernama ljubazi domaćini će Vam ponuditi lokalni specijalitet. Birajte uvek tavernu u kojoj sedi dosta lokalnog stanovništva, to je siguran znak da ste na pravom mestu.
  Razloga za odlazak na Krit je stvarno mnogo.

  ISTORIJA KRITA
  Zbog svog geografskog položaja između Afrike, Europe i Azije i zbog blage klime, Krit je postao središte kulture već neolita. Prvi naselja pojavila na Kritu oko 6000 godina pre Hrista, 2600 godina pre Hrista stanovnici su znali da upotrebljavaju bakar i bronzu što je doprinelo njihovom razvitku. Slavno razdoblje minojske civilizacije koja doživljava svoj vrhunac oko 1950 godina pre Hrista s podizanjem  impozantne palate u Knososu, Faistosu i Maliji.
  Prema grčkoj mitologiji Zevs, otac svih bogova sa Olimpa, rođen je u selu Psihro na Kritu i odrastao u  pećinama planine Dikti. Mitologija kaže da u pećini Dikti na Kritu boginja Rea sakrila tek rođenog Zevsa. U toj pećini, Zevsa je odhranila nimfa, a demoni Kureti bi lupali o glasno štitove, da Kron ne može čuti plač Zevsa, jer bi ga pojeo. Veruje se da je Zevs, prerušen u belog bika, zaveo Europu (na mestu gde su sada iskopine grada Gortuna). Rezultat njihove ljubavi je sin Minos, koji je vladao Kritom  i pretvorio ga u snažno kraljevstvo. Mitologija kaže da su na Kritu živeli Dedal koji je projektovao Lavirint u kome je živeo Minotaur (polu bik - polu čovek). Istina iza mita je postojanje moćnog i bogatog kraljevstva i civilizacije koja se smatra jednom najstariji na evropskom kontinentu.
  1450 -1400 pre Hrista Minojska civilizacija sukcesivno se urušavala verovatno zbog erupcije vulkana na  Santoriniju što je na kraju dovelo do pada kraljevstva.
  Nakon pada Minojskog kraljevstva - Kritom valdaju Dorani (ili Dorci). Nakon Dorana na Krit stižu Rimljani.
  Nakon rimske vladavine, Krit postaje Vizantijska provincija sve do dolaska Arapa koji su okupirali ostrvo  čitav jedan vek (824-961 BC). Tokom Arapske dominacije, Krit je postao leglo gusara koji imali sedište u  Handakasu, današnjem Heraklionu.Potom, Krit pada pod Vizantijsku kontrolu sve do dolaska Mlečana koji su okupirali ostrvo otprilike pet vekova i ostavli snažan pečat na kulturu i arhitekturu Krita. Nakon pada Handakasa 1669, turska okupacije počela i trajala u znaku žestokih i krvavih ustanaka. Krajem 19. veka turskoj vladavini je došao kraj, stvorena je Kritska država. Godine 1913, Krit se konačno i službeno pridružio Grčkoj.

  Pogledaj ponudu iz ove regije

  Sunline Travel prodajna mesta

  Sunline Travel Beograd
  Beogradska 18, ulaz iz Njegoševe 11000 Beograd

  Tel. & Fax: (+381) 11 2443-000, 3285-688, 3285-988
  email: info@sunline.rs

   

   

  Novi Beograd YUBC
  Movimondo DOO
  YUBC Bulevar Mihajla Pupina 10a,lok.13
  Tel. (+381) 11 311 8790, 311 -8792, 069 3118 790

   

   

  Novi Beograd - Belville
  Mipego DOO
  Đorđa Stanojevića 11a / Lok. 3
  Tel. (+381) 11 428 02 56

   

   

  Novi Sad
  Putopis
  Cara Dušana 57
  Tel. (+381) 21 474 0868

   

  Licenca kategorije A 35, broj OTP 177/2020 od 01.02.2020.