Pronađi hotel:
  Pretraga


  Zvanično obaveštenje ambasade R. Tunis o uvođenju viznog režima.

  Egipat  Republika Egipat je arapska država koja se nalazi u severnoj Africi, između Sredozemnog i Crvenog mora. U velikoj meri naslanja se na Bliski istok jer Sinajsko poluostrvo predstavlja sponu između dva kontinenta, Afrike i Azije. Glavna karakteristika ove zemlje je veliki kontrast između doline i delte Nila (koji teče s juga prema severu) i Sahare, zapadno i istočno od reke. Glavni grad je Kairo koji je najveći grad u Africi. Službeni jezik je arapski, a Egipćani se dobro služe engleskim i ruskim jezikom.

  Republika Egipat je arapska država, površine 1.001.450 km², smještena u sjevernoj Africi između Sredozemnog i Crvenog mora. Glavna je značajka ove zemlje veliki kontrast između doline i delte Nila i okolnih pustinjskih prostora. Dolina Nila proteže se od juga prema sjeveru kroz pustinju i najveća je oaza na svijetu. Dno doline čini nekoliko viših prirodnih terasa i naplavne nizine. Glavni grad je Kairo. Egipat ima 80.335.036 stanovnika. Službeni jezik je arapski, a uz to veoma dobro govore i ruski. Od 1953. godine Egipat je neovisna država, uređena kao predsjednička republika. Prilikom postizanja nezavisnosti države, predsjednikom je postao G.A.Nasser. Nakon izbora na vlasti su Mubarakova Narodnooslobodilačka stranka i njezine lijeve saveznice. Hosni Mubarak predsjedao je  od 6. listopada 1981. do 11. veljače kada je s položaja odstupio nakon snažne revolucije koja je ujedinila milijune Egipćana. Privremenu vlast u zemlji preuzelo je vojno vijeće, koje održava političku i ekonomsku situaciju stabilnom.

  Egipat ima dugačku, bogatu i burnu prošlost. Od posebnog značaja za celokupnu istoriju sveta je tzv. faraonski period, podeljen na dinastije u okviru Starog, Srednjeg i Novog kraljevstva. Ujedinjenjem Donjeg i Gornjeg Egipta oko 3000 p.n.e. postao je jedinstvena država. U vreme Starog kraljevstva izgrađene su piramide u Gizi, a u vreme Novog kraljevstva Dolina kraljeva, Dolina kraljica, hramovi u Karnaku, Luksoru, Abu Simbelu...

  Poslednji faraon Egipta bila je Kleopatra iz grčke dinastije Ptolomeja. Nakon njene smrti 30. godine p.n.e. Egipat postaje deo Rimskog, a potom Vizantijskog carstva. U VII veku dolaze Arapi, donoseći islam i arapski jezik. U XVI veku turski sultan Selim II osvaja Egipat. Krajem XVIII veka Napoleon je bezuspešno pokušao da pretvori Egipat u francusku koloniju, ali je organizovao čuvenu naučnu ekspediciju sa ciljem da se popišu i prouče kulturno-istorijske znamenitosti zemlje.

  Velika Britanija je okupirala Egipat 1882. godine, ali je 1936. godine postignut sporazum da se engleske snage zadrže samo kod Sueckog kanala. Početkom II svetskog rata Velika Britanija ponovo pretvara Egipat u protektorat. Do državnog udara došlo je 1952. godine, a od 1953. godine Egipat je nezavisna država. Nakon mnogih sukoba i borbi za Sinajsko poluostrvo, Egipat i Izrael su 1979. godine potpisali mirovni sporazum kojim se Izrael povlači sa te teritorije.

  Egipat često nazivaju zemljom sa bezbroj lica. Danas predstavlja značajnu turističku destinaciju koja nudi izuzetne kulturne znamenitosti, raznovrsna prirodna bogatstva, prelepe peščane plaže, bogat podvodni svet i koralne grebene.

  zemlje hrana je više začinjena nego u severnim, mediteranskim delovima. Od namirnica najčešće se koriste pirinač, piletina, govedina, jagnjetina sa puno povrća, kao i riba i morski plodovi.

  SLANA JELA

  Preporučujemo da probate: kebab, zelenu čorbu, falafel, punjene listove vinove loze i riblje specijalitete.

  DESERTI/POSLASTICE

  Kolač od smokava, kolač od griza i egipatski sladoled.

  PIĆA

  Najpoznatije lokalno pivo je Stella (svetlo pivo). Preporučujemo i tamna piva Marzen i Aswanli. Zibib je egipatska vezija grčkog uzoa. Treba spomenuti i čaj od mente i tursku kafu.

  DRŽAVA: Arapska Republika Egipat

  GLAVNI GRAD: Kairo, 9.120.350 stanovnika (2011. godine)

  POVRŠINA: 1.001.450 km2

  BROJ STANOVNIKA: 82.000.000 (procena iz 2012. godine)

  GUSTINA NASELJENOSTI: 76,3 stanovnika/ km2

  VALUTA: egipatska funta (L.E. ; 1 L. E. =100 piastri)

  JEZIK: arapski

  VERA: islam (94% zastupljena)

  VREMENSKA ZONA: +1h

  POZIVNI BROJ: 0020

  NAJVIŠI VRH: Sveta Katarina, 2.629 m

  NAJVEĆE JEZERO: Naserovo jezero

  NAJDUŽA REKA: Nil (6.695 km)

  ELEKTRIČNI NAPON: 220 V

  KLIMA

  Egipat se nalazi između dve pustinje, Sahare i Arapske pustinje, i između dva mora, Sredozemnog i Crvenog, a od juga ka severu teče Nil. Usled ovakvog položaja Egipat ima raznovrsnu klimu. Od aprila do oktobra je izuzetno toplo vreme, a od novembra do marta je nešto hladniji period. Tokom marta temperature naglo rastu. Tada vetar duva iz pustinje i temperature se povećavaju za oko 15 stepeni. Najtopliji mesec je avgust kada temperature dostižu 46-48 °C. Za period od jula do oktobra karakteristične su poplave Nila zbog čega je znatno povećana vlažnost.

  KATEGORIZACIJA

  Kategorizacija hotela određena je od strane zvaničnih nacionalnih turističkih asocijacija i važi isključivo prema njihovim kriterijumima, koji nisu identični našim. Postoji mogućnost da neki hoteli u međuvremenu promene kategoriju u višu ili nižu od one koja se nalazi u našem katalogu. Za naknadnu promenu kategorije hotela, turoperator ne preuzima nikakvu odgovornost.

  SOBE

  Razmeštaj po sobama uvek vrši hotel, turoperator na to nema uticaja. Prosledićemo vaše želje hotelu, ali ne možemo garantovati njihovo ispunjenje, osim ako za dodatnu uslugu nije postojala doplata koja je izvršena.

  Broj jednokrevetnih soba u mnogim hotelima je ograničen, a veličina sobe, oprema i položaj nisu uvek identični sobama koje su prikazane u katalogu. U slučaju trokrevetnih i četvorokrevetnih soba (osim ako nije drugačije navedeno), slobodan prostor može biti manji nego u dvokrevetnoj sobi jer se obično u dvokrevetne sobe ubacuju pomoćni ležajevi kao treći ili četvrti krevet, npr. sofa ili krevet na rasklapanje, pa nisu uvek prema standardu u odnosu na klasične hotelske krevete, odnosno mogu biti nešto kraći ili duži.

  Porodične sobe, pored dva normalna kreveta, raspolažu još dodatnim pomoćnim ležajevima. Ne može se uvek garantovati francuski ležaj u dvokrevetnoj sobi, ali se može tražiti od hotela ukoliko gosti izričito zahtevaju. U nekim hotelima sefovi nisu u sobama već na recepciji hotela.

  POPUNJENOST HOTELA

  Nekada, tokom sezone, može doći do popunjenosti hotela preko postojećih kapaciteta (prebukiranosti) hotela. U tom slučaju gostima garantujemo smeštaj u hotelu iste ili više kategorije od one koju su uplatili.

  KLIMA UREĐAJI

  Svi hoteli su klimatizovani (klima uređaji ili centralni sistem). U slučaju kvara ili drugih problema sa hlađenjem odmah reagujte i prijavite recepciji hotela.

  HOTELSKA PONUDA

  Kod većine hotela navedene su dodatne usluge koje se nude. U nekim All inclusive hotelima u Egiptu iznajmljuju se peškiri za plažu uz depozit koji se gostima vraća uoči povratka.

  PLAŽA

  Većina hotela ima svoje privatne peščane plaže o čijem održavanju hoteli sami brinu. Klimatski uslovi, vetar i morska struja, kiša, mogu naneti morsku travu, meduze i slično, te zbog toga može doći do ograničenja ili promena pravila kupanja ili upotrebe plaže, na šta organizator putovanja, nažalost, nema uticaja.

  Javno sunčanje u toplesu u Egiptu je zabranjeno. Broj ležaljki i suncobrana na plažama je ograničen. Sve plaže su peščane, ali mogu imati koralne grebene, pa je pristup vodi omogućen putem mola. Za vreme letnjih meseci potrebna je krema sa visokim zaštitnim faktorom jer sunce može biti veoma jako i ugroziti vaše zdravlje.

  CENA ARANŽMANA

  Objavljene cene u cenovnicima izražene su u eurima, ali se aranžman plaća isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Raiffeisen banke za efektivu, na dan plaćanja po aranžmanu.

  Organizator putovanja zadržava pravo promene cena aranžmana u visini do 10% bez odobrenja klijenta u slučaju promene cena hotela, prevoza ili drugih usluga koje su od uticaja na formiranje cene.

  DOLAZAK NA AERODROM

  Na aerodrom treba doći najmanje dva sata pre predviđenog vremena poletanja, kako bi svi putnici dobili putnu dokumentaciju od naših predstavnika koji su zaduženi za ispraćaj gostiju na aerodromu.

  PROMENA REDA LETENJA

  Zbog vremenskih, tehničkih ili organizacionih razloga (čak u vrlo kratkom vremenu pred put) može doći do promene vremena leta kao i vrste avioprevoznika i vazdušnih linija (npr. vezani letovi, dodatna sletanja, promena aerodroma). Avio kompanije i organizatori putovanja u ovim okolnostima zadržavaju pravo na navedene promene i ne snose nikakvu odgovornost za iste. Tačne podatke o vremenu leta kao i ostale informacije putnici uobičajeno dobijaju 24 sata pred let, njihova obaveza je da kontaktiraju organizatora putovanja i provere da li je došlo do eventualnih promena reda letenja.

  KAŠNJENJE LETOVA

  Do kašnjenja letova na koje organizator putovanja nema uticaja, može doći iz različitih razloga (kvara na avionu, opterećenja vazdušnog prostora, nepovoljnih vremenskih uslova, štrajkova, nemira i sl.). Za nastale dodatne troškove ili neiskorišćene usluge ne snosimo odgovornost. Upozoravamo vas da su prvi i poslednji dan putovanja namenjeni dolasku na željenu destinaciju, odnosno odlasku sa nje, kao i transferima koje organizuje organizator putovanja, te molimo da posebno pažljivo pročitate uslove putovanja koji to bliže objašnjavaju.

  AVIO KARTE

  “Flight-only”tj. putnici koji su rezervisali samo avio kartu, treba da ostave svoje podatke i kontakt agenciji odnosno turoperatoru. Poželjno je da se takav putnik sam javi 24 sata pred put predstavniku organizatora putovanja ili partnerskoj agenciji, kako bi mogao biti potvrđen na listi za polazak odnosno povratak.

  PRTLJAG

  Na letovima za Egipat i iz Egipta dozvoljena težina prtljaga je 20 kg, ručni prtljag 5 kg, a za bebe 10 kg. U ručnom prtljagu ne sme se nositi nikakva tečnost koja ima više od 100 ml. Tačne težine prtljaga zavise od avioprevoznika. Baterije i laptop ukoliko se nose, moraju se staviti u ručni prtljag. Skupocene stvari, kao na primer fotoaparat, kamera, moraju se prijaviti na carini kako bi vredelo osiguranje. Prtljag mora biti prikladnih dimenzija i odgovarajuće zapakovan. Neophodne stvari, kao sto su pasoš, novčanik, putna dokumenta, dragocenosti, lekovi i slično, uvek se nose u ručnom prtljagu. Zbog razlike u temperaturi poželjno je spakovati garderobu za slojevito oblačenje u ručni prtljag. Lomljive stvari poželjno je staviti u ručni prtljag. U slučaju oštećenja ili kašnjenja prtljaga, odmah se obratite predstavniku aviokompanije ili osoblju na aerodromu (Lost&Found) kako biste zatražili odgovarajuću potvrdu (Damage, odnosno Property Irregularity Report).

  DOLAZAK NA DESTINACIJU

  Nakon sletanja na aerodrom, prolaska kroz carinsku i pasošku kontrolu i nakon što podignete svoj prtljag, dočekaće vas naši predstavnici i otpratiti do autobusa koji će vas odvesti do odabranog mesta letovanja i željenog hotela.

  TRANSFER

  Naši predstavnici, koji će vas uputiti ka vama namenjenom prevoznom sredstvu do hotela, neće uvek biti u mogućnosti, zbog velikog broja putnika, da vas sve isprate do hotela. Transfer od aerodroma do hotela može biti organizovan i manjim autobusima što zavisi od broja putnika.

  Vreme transfera kod opisa hotela je orijentaciono, tako da pojedinačni transfer može biti vremenski kraći ili duži, zbog uslova u saobraćaju kao i usputnog iskrcavanja ili ukrcavanja putnika iz različitih hotela. Prevoz većih predmeta, npr. bicikla, potrebno je prethodno najaviti i to se dodatno naplaćuje na licu mesta.

  VALUTA

  L. E. - egipatska funta (1 euro je oko 8 L. E.). Menjačnice se nalaze u hotelima, bankama i na aerodromima, a kurs je svuda sličan. Najbolje je novac menjati u manjim iznosima u hotelu. Bankomati su najčešće u centru većih gradova i u boljim hotelima. Poželjno je novac kao i druge dragocenosti čuvati u sefu.

  VODA ZA PIĆE

  Voda iz vodovoda nije za piće. Preporučujemo flaširanu vodu koju možete naći u svim prodavnicama i restoranima. Takođe, ne preporučuje se konzumiranje pića sa ledom jer se led pravi od vode iz vodovoda.

  ULAZAK U ZEMLJU

  Građanima republike Srbije za ulazak u Egipat potreban je pasoš (koji važi najmanje 6 meseci nakon povratka u zemlju) i viza koja se dobija na aerodromu a plaća u agenciji prilikom uplate aranžmana. Putnici koji su strani državljani, dužni su da se sami informišu o viznom režimu koji važi između njihove države i Egipta. Državljani Bosne i Hercegovine moraju vizu pribaviti pre polaska na put u Ambasadi Egipta u Sarajevu. U avionu se dobija formular koji treba popuniti i predati imigracionoj službi. Sličan formular dobija se i popunjava na aerodromu prilikom odlaska iz Egipta. Dozvoljen je unos 200 cigareta, 1 litra alkoholnog pića i bočica parfema.

  TELEFONIRANJE

  Međunarodni i lokalni razgovori mogući su iz svih hotela i pošta. Pozivni broj za Egipat je 0020, a za Srbiju 00381 + pozivni broj grada, ali bez nule (npr. za Beograd 11 umesto 011) + korisnički broj. Važni brojevi: policija 122, vatrogasci 180, hitna pomoć 123.

  KUPOVINA

  Prodavnice uglavnom ne rade prepodne, a najbolje vreme za kupovinu je u večernjim satima. Postoje turističke prodavnice sa fiksnim cenama, ali je na većini mesta neophodno cenkanje. Treba biti oprezan pri kupovini robe jer postoji mogućnost da nije originalna kako se tvrdi, tako da visoka cena nije uvek garancija kvaliteta. U Egiptu se mogu kupiti kvalitetni proizvodi od pamuka, papirus, alabaster, parfemi, nakit, nargile... U prodavnicama i supermarketima u Egiptu nije moguće kupiti alkoholna pića.

  BAKŠIŠ

  Davanje bakšiša je tradicija u Egiptu. Neki restorani uključuju bakšiš, dok je na većini mesta ostavljeno gostima da o tome odlučuju. Lepim gestom smatra se ostavljanje bakšiša nosačima i spremačima u hotelu, kao i vozaču na povratku sa izleta.

  POPUSTI

  Organizator putovanja zadržava pravo da povremeno prodaje aranžmane iz svog programa po sniženim cenama (last minute). Snižena cena se ne odnosi na ranije uplaćene aranžmane i ovi aranžmani se ne mogu naknadno prebacivati u kategoriju aranžmana sa popustom (last minute).

  Popusti za decu važe samo za decu uzrasta do 14,99 godina zavisno od hotela.

  Sunline Travel prodajna mesta

  Sunline Travel Beograd
  Beogradska 18, ulaz iz Njegoševe 11000 Beograd

  Tel. & Fax: (+381) 11 2443-000, 3285-688, 3285-988
  email: info@sunline.rs

   

   

  Novi Beograd YUBC
  Movimondo DOO
  YUBC Bulevar Mihajla Pupina 10a,lok.13
  Tel. (+381) 11 311 8790, 311 -8792, 069 3118 790

   

   

  Novi Beograd - Belville
  Mipego DOO
  Đorđa Stanojevića 11a / Lok. 3
  Tel. (+381) 11 428 02 56

   

   

  Novi Sad
  Putopis
  Cara Dušana 57
  Tel. (+381) 21 474 0868

   

  Licenca kategorije A 35, broj OTP 177/2020 od 01.02.2020.